22 декември 2008

Галъп: БСП скъсява разликата (Класа)

Ако парламентарните избори бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 22,9 процента, а за БСП – 20%. Така разликата в подкрепата за партията на Бойко Борисов и тази за формацията на Сергей Станишев е около 3%, сочи последното декемврийско проучване на „Галъп интернешънъл“ за месец декември.
И днес, както в края на 2007 г., при евентуално гласуване в Народното събрание биха се озовали ГЕРБ, БСП, „Атака“ и ДПС. Формацията на Ахмед Доган запазва традиционното си електорално присъствие. Единствената партия, която за последните 12 месеца бележи значимо увеличение на привърженици, е „Атака“. СДС не би влязъл в парламента, ДСБ и НДСВ продължават да са под чертата, а новосъздаденото движение „Напред“ с участието на ВМРО и ЛИДЕР е във възходящ тренд.

Цялата статия
Още данни от проучването

Проучване на агенция БСС Галъп Интернешънъл от декември 2008 г.:

ГЕРБ - 22,9%
БСП - 20%
Атака - 8,1%
ДПС - 7%
СДС - 2,2%
ДСБ - 1,8%
НДСВ - 1,4%
НАПРЕД/ВМРО - 1,3%
Други - 2,3%
Негласуващи - 34,6%

4 коментара:

Анонимен каза...

НЦИОМ даде 7% разлика и аз вярвам на тях, а не на маймуната Кънчо Стойчев, която проплака, че народа е твърде лош за такова добро управление.
Червена гнидо, върни се на село!

Unknown каза...

Прав сте, че има съществени разлики между данните на различните агенции. Затова Български избори прави усреднена оценка между проучванията (БИ Средни резултати), която скоро ще актулизираме с окончателни данни от ноември и предварителни за декември.

Анонимен каза...

И все пак, не смятате ли, че е нередно очевидно да се лъже! Така стана и на местните избори, на които писаха, че Бриго Аспарухов настига Бойко Борисов, а човека дори не отиде на балотаж! Вижте за сравнение в САЩ социолозите са честни и познаха точно резултатите от изборите, а разликите в отделните проучвания бяха 2-3%. Затова там хората вярват и социолозите са уважавани. Тук - обратно - който както си плати, такива резултати излизат. Това е подигравка с науката и не би трябвало да бъде толерирано.

Unknown каза...

В САЩ изследванията започнаха да дават толкова близки резултати чак две-три седмици преди изборите. През септември дори за около седмица МаКейн водеше. Докато изборите у нас са след повече от половин година. Така че засега е нормално да има разминавания