21 декември 2008

Барометър: Половината вишисти няма да гласуват

Хората с висше образование и студентите у нас са по-малко склонни да гласуват, отколкото останалите гласоподаватели. Това сочат данните от изследване на социологическата агенция "Барометър.инфо", цитирано от БНР.

"Сравнявайки данните с предходни изследвания се забелязва, че нагласата за гласуване сред студентите и хората с висше образование е по-ниска на фона на общата избирателна активност за парламентарни избори," отбеляза координаторът на агенцията Николай Николов пред Нетинфо.

При вишистите и студентите процентът на тези, които биха гласували за ГЕРБ и БСП, е почти изравнен – около 15, също и при ДСБ и СДС, които събират по малко над 2 %, пише Агенция "Фокус". Голяма е разликата при „Атака” и ДПС – имайки предвид, че всяка една от тези политически сили събира между 5,5 и 6,5 % от всички гласоподаватели, но от групата на образованите едва 1,54 % подкрепят „Атака”, а 1,43 % - ДПС.

Движение „Напред” единствено се радва на по-голям дял одобрение от страна на тази група респонденти. При миналото изследване на Агенция „Барометър.инфо” нагласа за гласуване за нея бяха обявили над 5 % от всички гласоподаватели. В момента сред висшистите и студентите Движението има 7,35 % - единствено тази коалиция има промяна в положителна посока.

Почти 50% от студентите и хората с висше образование заявяват, че няма да гласуват С близо 12 % е по-малък делът на висшистите и студентите, които са казали, че със сигурност биха гласували или по-скоро биха гласували, сравнено с всички гласоподаватели. От друга страна пък делът на негласуващите при висшистите е с 6 % повече, съобщава Нетинфо, позовавайки се на проучването на агенцията.

Агенция „Барометър.инфо” е провела провела изследване за изборните нагласи на българските граждани с висше образование и студенти. Изследването е реализирано в периода 15-19 декември 2008, като по телефона са анкетирани 911 висшисти и студенти над 18-годишна възраст.

Няма коментари: